Orientalní pec Tandoor

Tandoor

Tandoor je zprimitivni hliněná pec sudovitého tvaru pocházející z období krále Gilgameše rozšířena na území bývalé Mezopotámie a Indie. Dodnes je oblíbenou součástí orientální kuchyně. Tandoor se tradičně nahřívá pálením uhlí, dřeva, sušeného trusu a větvičkami či šiškami uvnitř nádoby čímž se nahřívá a akumuluje teplotu . Jídlo samotné se pak připravuje na žáru jenž se postupně uvolňuje ze keramického střepu. Tandoor se povětšinou nahřiva na teplotu 200-300 C ideálních pro přípravu jídla. Maso, zelenina a obdobné varianty se připravuji v podobě špízu nebo se zavěšuji na háky přímo dovnitř nádoby. Chlebové placky se lepí na vnitřní stranu tandooru a propékají se ze všech stran najednou.

Způsob přípravy odpovídá moderním trendům přípravy jídel. Nepeče se nad plamenem, ale připravuje se tepelným žárem. Kvůli tomu většina tuku vyteče z pokrmu, ale jídlo i přes to zůstane křehké a šťavnaté. Tandoor se muže zdát chybějícím článkem mezi grilem a peci. Jedná se o skvělý doplněk do Vaší zahrady a může Vám poskytnout vynikající způsob jak trávit čas s přáteli. Klasické grilované pokrmy můžete obohatit o orientální chutě.

Kromě tandooru vyrábíme i zakázkové hliněné pece nebo mini raketová kamna.